Karácsonyi finomságok
2009 december 16. | Szerző: Chloe Monroe |
Elnézést kérek minden kedves olvasómtól, hogy nem jelentkeztem mostanában, főleg így a karácsony közeledtével… De ígérem most bepótolom a lemaradásom! Íme a mi karácsonyi menünk egy része!
Rakott pulyka
Nálunk a karácsonyi asztal elengedhetetlen része a mi kis különleges rakott pulykánk, melynek egyszerű receptjét veletek is megosztom.
Hozzávalók:
Min. 1 kg pulykamell
Trappista és füstölt sajt (minél több, annál jobb!)
2 doboz tejföl
liszt és tojás ( a panírhoz)
egy kis só
Elkészítés:
Először is szükségünk lesz egy tepsire, amiben összeállítjuk a nyers hozzávalókat. A pulykamellet vékony darabokra vágjuk (kicsit kloffolhatjuk is őket), majd besózzuk vagy egyéb más fűszerbe hagyjuk kicsit állni. Közben előkészülünk a panírozáshoz. Liszt, tojás és a szokásos zsemlemorzsa helyett végül reszelt sajtba fogjuk beleforgatni a pulykamell szeleteket. Lereszeljük a kétféle sajtot (de egyébként ha van más sajtunk, ami reszelhető állagú, nyugodtan beletehetjük, de a füstölt sajt elengedhetetlen!), majd az így kapott különböző sajtreszelékeket összekeverjük. Ebbe fogjuk végül megforgatni a szeleteket és szépen sorban a kivajazott tepsi aljába helyezzük őket, hogy épp elfedjék azt, fontos, hogy csak egy sort rakjunk le. Ezután ráöntünk egy kis tejfölt, amit megbolondíthatunk egy kis tejszínnel is. És újra egy sor panírozott pulykamell következik. A végén pedig ráöntjük a maradék tejtölt, hogy jól ellepje és a tetejét reszelt sajttal szórjuk be. Így mehet is a sütőbe.
Tipp: Ínyencek ananászt vagy barackot is tehetnek a hús közé!
Svéd gombasaláta (a nagy kedvenc!)
Egyszerűen imádom! Már össze is futott a nyál a számban…
Hozzávalók:
2-4 db 400g-os üveges gomba
két nagy fej vöröshagyma
babérlevél
citromlé
2 db nagyobb paradicsompüré
kis olaj
kechup
Elkészítés:
A hagymát apró darabokra vágjuk majd kis olajon megpirítjuk. Majd hozzáadjuk a gombát (a levét leöntjük róla előtte, arra nem lesz szükségünk), a babérlevelet és egy kis citromlével nyakonöntjük. Így főzzük egy kicsit, s közben egy tálba a paradicsom pürét és egy kis kechupot összekeverünk kevés vízzel, úgy hogy ne legyen túl híg az állaga. Az így kapott szószt ráöntjük a megfőtt gombára, s mikor így együtt felforrt, persze folyamatos kevergetés mellett, elzárhatjuk, és hűlni hagyjuk. Hidegen kitűnő köretként funkcionál.
Majonézes kukoricasaláta
Másik személyes kedvenc!
Hozzávalók:
3 doboz kukorica
nagy doboz tejföl vagy két kicsi
majonéz
mustár
citromlé
porcukor
Elkészítés:
Nagyon egyszerű. A tejfölt és kb. ugyanannyi majonézt összekeverjük és hozzáadunk egy evőkanálnyi mustárt, két evőkanálnyi citromlét és két evőkanálnyi porcukrot. Jól összekeverjük és megkóstoljuk. Ízlésünk szerint változtathatunk a hozzávalók mértékén. A kukoricát egy nagyobb tálba öntjük (persze a leve nélkül) és hozzáöntjük a szószt. Jól összekeverjük, hűtőbe teszzük és már ehetjük is. Húsok mellé kiváló köret!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: