Egy kis illemtan és karácsonyi csillag

  Kedves szokás az ajándékozás. Figyelmességet árul el, örömet okoz nemcsak a megajándékozottnak hanem az ajándékozónak is.



Sok ember azonban fél minden ünnepi alkalomtól, amikor ajándékot illik vinni. Néhányan előre bosszankodnak, mert tudják, hogy kitől mit fognak kapni. A nagynéni beállít a névnapon a hatodik vázával, a férj a feleségtől megkapja a huszadik pár zoknit stb. Az ajándékozás nem csak abból áll, hogy veszek valamit, elviszem az ünnepeltnek és kész. Az első dolog nem az értéke, mint azt sokan gondolják, az ajándékozás nem költekezési alkalom. A kiválasztásnál az elsődleges szempont, hogy kit akarunk megajándékozni, milyen kapcsolatban vagyunk az illetővel és milyen alkalomra lepjük meg. Olykor nincs szükség alkalomra a férfiak egy szál virággal is megtisztelhetik kedvesüket. Házastársak bármit ajándékozhatnak egymásnak, távoli rokonok, barátok, ismerősök már nem.



Ünnepekkor az ajándékozás „tömeges jellegű”. Ekkor se licitáljuk túl egymást értékben, ilyenkor csak a család vesz részt az ajándékozásban. Többféle tárgyból választhatunk, a hasznosság itt is fontos lehet. Ha nem tudjuk mit szeretne a kedves rokonunk, környezetében érdeklődjünk mire vágyik. Minden ajándékot becsomagolva kell átadni, lényeges, hogy a csomagolás ízléses legyen. Távolítsunk el minden olyan jelet, ami az értékére utal. A megérkezésünk után adjuk át mindig az ajándékot, ne várassuk az ünnepeltet, és főleg ne dugdossuk el. A megajándékozott azonnal bontsa ki a csomagot és köszönje meg illendően.



Forrás: Balogh László: Illemtan





Fahéjas karácsonyi csillag



 20-25 darab elkészítéséhez, a tésztához: 1 tojásfehérje, 10 dkg cukor, kb. 15 dkg mandula vagy mogyoró finomra darálva, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 kiskanál reszelt citromhéj, a mázhoz pedig: 1 tojásfehérje, 8-10 dkg porcukor szükséges.



Elsőként a tojásfehérjéből kemény habot verünk, amibe apránként beleszórjuk a cukrot, majd tovább verjük, míg a massza csillogni nem kezd. Ezt követően összekeverjük a mogyorót és a fűszereket, amihez annyit adunk a tojás fehérjehabhoz, amíg az formázható, enyhén ragadó tésztát nem kapunk. Miután ezzel elkészültünk a tésztát két sütőpapír között kb. 8-10 mm vastagságúra nyújtjuk. A papír segítségével ráemeljük a sütőlapra, majd egy órára fagyasztóba tesszük.



Második lépésben a mázhoz felverjük a tojásfehérjét, amibe belekeverjük a cukrot. Közben kivesszük a tésztát a mélyhűtőből, lehúzzuk a felső sütőpapírt és nagyon óvatosan visszahelyezzük. Ezt követően megfordítjuk a kinyújtott tésztát, lehúzzuk az így felülre került alsó sütőpapírt amit eldobunk. Ha ezzel is készen vagyunk a tésztát vastagon kenjük be a mázzal. Tegyük ismét két óra hosszára a hűtőszekrénybe.



Mielőtt még kivennénk, melegítsük elő a sütőt 140 fokra, a felső sütőrácsra pedig tegyünk egy üres tepsit, ezzel is csökkentjük a felső hőt. Majd vegyük ki a hűtőből a kinyújtott tésztát és szaggassunk a forma segítségével kb. 4-5 cm átmérőjű csillagokat, amelyeket feltétlenül sütőpapírral kibélelt tepsire fektessünk. A kiformázott fahéjas csillagokat kis lángon 40 percig sütjük addig, míg az aljuk meg nem szárad és könnyen el nem válik a sütőpapírtól. Hagyjuk jól kihűlni. Kissé időigényes, de annál ízletesebb ünnepi sütemény.



Tovább a blogra »