Adventi kalendárium
2009 november 2. | Szerző: Chloe Monroe |
Elérkezett a november. Már kevesebb, mint két hónap és KARÁCSONY!!!! Ideje mindenkinek elkezdeni a készülődést! Kitalálni, hogy kinek, milyen ajándékot szeretne adni. És nem árt az adventre is gondolni, ugyanis november 29-e advent első vasárnapja. Szeretnék egy adventi kalendáriummal kedveskedni nektek, amit a gyerkőcökkel együtt is el lehet készíteni, utána pedig napról-napra együtt várni a legszebb ünnepet!!!
Mézeskalácsból
A tésztához:
250g méz
100g vaj
125g barnacukor
5g őrölt fahéj
5g őrölt gyömbér
3g őrölt szegfűszeg
8g holland kakaópor
500g liszt
1g sütőpor
1db egésztojás
1csipet só
A díszítéshez:
1db tojásfehérje
200–250250g porcukor
6m hosszú, 3-4 mm széles, lehetőleg bordó díszszalag
Elkészítés lépésenként
1. A sütőt előmelegítjük 170 C-ra. Előkészítünk egy sütőpapírral fedett sütőlemezt.
2. A tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és alaposan összegyúrjuk.
3. Befóliázzuk a kész tésztát, és hűtőbe tesszük kb. 30 percre.
5. A kinyomtatott fenyősablont a tészta egyik szélére tesszük, és az éleket egy gombostűvel átszurkáljuk.
6. Ha ez megvan levesszük a sablont, és liszttel leszórjuk a tésztát. Kezünkkel elsimítjuk, majd lesöpörjük a lisztet. Ezáltal a lyukakba belemegy a liszt, és láthatóvá válnak a fenyő körvonalai. Kivágjuk a tésztából a fenyőalakot egy kis méretű késsel.
7. A maradék tésztából 24 db egyforma, 3 X 3 cm-es négyzetet vágunk ki a fenyőalak mellett.
8. A kockákat rátesszük a fenyőalakra abban az elosztásban, ahogyan a kész naptáron lesznek.
9. Egy bármilyen arra alkalmas eszközzel a kockák felső két sarkánál szúrjunk 4 mm átmérőjű lyukakat a kockákba és a fenyőbe. A lyukak sütés közben kissé szűkülni fognak. Ha nagyon összszűkülnének majd később ki lehet hengeres fogpiszkálóval szélesíteni őket.
10. Ha a lyukakat kiszúrtuk, vegyük le a kockákat, tegyük őket a sütőlemezre, majd a fenyőt is – ügyelve, hogy ne deformálódjon!
11. Ha a sütőlemezen vannak a darabok, az előmelegített sütőben kb 15-25 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
12. Most a díszítésül szolgáló fehér masszát (szaknyelven glazúrt) készítjük el. Egy tálba beletesszük az átszitált porcukrot, és fokozatosan adagoljuk hozzá a tojásfehérjét. Minden csepp után keverjük el alaposan, és addig csepegtessük hozzá a tojásfehérjét, míg sűrőn folyós masszát nem kapunk.
14. A feldíszített darabokat hagyjuk pár órán át száradni, majd a vékony szalaggal kötözzük fel a számokat a fenyőalakra. Hátul csomózzuk meg a szalagokat. Számonként 25 cm hosszú, 3-4 mm széles szalagot számoljunk, azaz kb 6 m szalagra lesz szükségünk.

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: