Adventi kalendárium

2009 november 2. | Szerző: |

 Elérkezett a november. Már kevesebb, mint két hónap és KARÁCSONY!!!! Ideje mindenkinek elkezdeni a készülődést! Kitalálni, hogy kinek, milyen ajándékot szeretne adni. És nem árt az adventre is gondolni, ugyanis november 29-e advent első vasárnapja. Szeretnék egy adventi kalendáriummal kedveskedni nektek, amit a gyerkőcökkel együtt is el lehet készíteni, utána pedig napról-napra együtt várni a legszebb ünnepet!!!


ADVENTI kalendárium
Mézeskalácsból

A tésztához:


250g méz
100g vaj
125g barnacukor
5g őrölt fahéj


5g őrölt gyömbér


3g őrölt szegfűszeg


8g holland kakaópor


500g liszt
1g sütőpor
1db egésztojás
1csipet só



A díszítéshez:



1db tojásfehérje
200250250g porcukor
6m hosszú, 3-4 mm széles, lehetőleg bordó díszszalag


 


Elkészítés lépésenként



1. A sütőt előmelegítjük 170 C-ra. Előkészítünk egy sütőpapírral fedett sütőlemezt.



2. A tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és alaposan összegyúrjuk.


3. Befóliázzuk a kész tésztát, és hűtőbe tesszük kb. 30 percre.


4. Ha a tészta pihent, elővesszük és kinyújtjuk a tésztát kb 43 X 36 cm nagyságú négyzetre.


5. A kinyomtatott  fenyősablont a tészta egyik szélére tesszük, és az éleket egy gombostűvel átszurkáljuk.


6. Ha ez megvan levesszük a sablont, és liszttel leszórjuk a tésztát. Kezünkkel elsimítjuk, majd lesöpörjük a lisztet. Ezáltal a lyukakba belemegy a liszt, és láthatóvá válnak a fenyő körvonalai. Kivágjuk a tésztából a fenyőalakot egy kis méretű késsel.


7. A maradék tésztából 24 db egyforma, 3 X 3 cm-es négyzetet vágunk ki a fenyőalak mellett.


8. A kockákat rátesszük a fenyőalakra abban az elosztásban, ahogyan a kész naptáron lesznek.


9. Egy bármilyen arra alkalmas eszközzel a kockák felső két sarkánál szúrjunk 4 mm átmérőjű lyukakat a kockákba és a fenyőbe. A lyukak sütés közben kissé szűkülni fognak. Ha nagyon összszűkülnének majd később ki lehet hengeres fogpiszkálóval szélesíteni őket.


10. Ha a lyukakat kiszúrtuk, vegyük le a kockákat, tegyük őket a sütőlemezre, majd a fenyőt is – ügyelve, hogy ne deformálódjon!


11. Ha a sütőlemezen vannak a darabok, az előmelegített sütőben kb 15-25 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.


12. Most a díszítésül szolgáló fehér masszát (szaknyelven glazúrt) készítjük el. Egy tálba beletesszük az átszitált porcukrot, és fokozatosan adagoljuk hozzá a tojásfehérjét. Minden csepp után keverjük el alaposan, és addig csepegtessük hozzá a tojásfehérjét, míg sűrőn folyós masszát nem kapunk.

13. A papírzsákba töltjük a díszítő cukormasszát, a zsák végét felcsavarjuk, a spiccére ollóval apró lyukat vágunk. Kirakjuk egymás mellé a kockákat, felszámozzuk őket 1-24-ig. Majd ízlés szerint díszíthetjük is őket, valamint a fenyőalakot is.


14.
A feldíszített darabokat hagyjuk pár órán át száradni, majd a vékony szalaggal kötözzük fel a számokat a fenyőalakra. Hátul csomózzuk meg a szalagokat. Számonként 25 cm hosszú, 3-4 mm széles szalagot számoljunk, azaz kb 6 m szalagra lesz szükségünk.

 

A sablon elérhető a http://www.desszert.eu/files/advent.pdf címen.

 


 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!