Visszatérve a narancshoz!

2009 október 28. | Szerző: |

 Újabb narancsos dekorációra bukkantam.


Alapanyagok, kellékek: narancs vagy grapefruit, kés, illatozo-mecsestartok-abra1kanál, sniccer, hagyományos filctoll, teamécses.

Az előkészületek: Mielőtt hozzákezdenénk az alkotáshoz, ejtsük néhányszor az aljára a gyümölcsöt, és kissé nyomkodjuk is meg, hogy akkor is stabilan álljon, miután kiszedtük a belsejét. Vágjuk le éles késsel a gyümölcs tetejét, és körben, a pereme mentén  válasszuk el héjától a húsát. Evőkanállal szedjük ki a gyümölcsöt úgy, hogy a belső fehér hártyát is kaparjuk ki (óvatosan, nehogy elszakadjon a héj). Ezután kezdhetjük a díszítést.
illatozo-mecsestartok-abra2
A pödrött: Látványos tálkát készíthetünk úgy, hogy keskeny háromszögeket vágunk ki a grapefruitból, a peremétől indulva a héj kétharmadáig. Az így megmaradt alsó háromszögeket egyesével pödörítsük befelé.


illatozo-mecsestartok-abra3
 A pöttyös: A díszítés egyszerű módja, ha apró köröket szúrunk ki a héjből. Erre használhatunk filctollkupakot ( a szívószál erre a célra túl gyenge). A lyukacskák ne essnek túl közel egymáshoz, mert különbem elszakadhat a héj.


illatozo-mecsestartok-abra4A rácsos: Először a héj alsó egyharmadánál szúrjuk ki körben a kis karikákat, de ne túl közel egymáshoz, mert a függőleges bevágásnak is be kell férnie. Ezeket a kissé íves bevágásokat sniccerrel hasítsuk ki a héjből, de ügyeljünk arra, hogy az alsó résznél  ne vágjuk el teljesen! Amikor körbe értünk, az íveket toljuk a héj belsejébe, majd húzzuk ki a mellette lévőkörnyíláson. Ugyanezzel a mozdulattal a legvégét hajlítsuk is vissza a nyílásba. Amikor a gyümölcshéj még friss, könnyen hajlítható, tekerhető bármilyen  alakzatba, így érdekes térbeli minták sorozatát alakíthatjuk ki.


 


Fontos Tippek! Száradáskor a gyümölcshéj zsugorodik, egy-két  nap után az oldalak megrogynak, ezért ha tartós darabokat akarunk készíteni érdemes  használat előtt megszárítani a héjakat. Tömjük ki a belsejüket alufóliával, hogy a minta ne sérüljön, de kellően feszesen tartsa a falát. Szellős helyre téve, szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt kiszárad, de sütőben kb. 50 fokon néhány óra alatt elérhetjük ugyanezt az eredményt. A sütő ajtaját fakanállal támsszuk ki.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!